Surinaamse Roti Kip Masala

Surinaamse Roti Kip Masala

Iets wat ook regenmatig bij ons op tafel staat is Surinaamse Roti Kip Masala. Toen ik dit voor het eerst at was ik helemaal verliefd op dit gerecht. De heerlijke masala kruiden, de kip, aardappeltjes, I love it!

Voor dit recept gebruik in mijn slowcooker, maar je kan hem natuurlijk ook in een gewone wok of hapjespan maken, als je deze maar kan afsluiten.

Surinaamse roti is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. De roti, is een platbrood (pannenkoek) dat gemaakt wordt van bloem, water en olie en heeft een zachte, elastische textuur. Je kan roti op verschillende manieren vullen. Met kip, lam, rund of vegetarisch zoals met kikkererwten en linzen. Ik haal de roti pannenkoeken altijd bij de Toko. Dan koop ik er een aantal en vries ik ze in, zodat ik altijd wat op voorraad heb. Let wel op de datum die erop staat! Ze blijven, ook in de vriezer, maar beperkt houdbaar.

Surinaamse roti is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse keuken en wordt vaak gegeten als hoofdmaaltijd. Je gebruikt de roti als het ware als een soort lepel om de kip, aardappelen en sperziebonen op te scheppen. Ik gebruik in dit geval gebroken sperziebonen, omdat alles wat op boontjes lijkt hier niet gewaardeerd wordt :p. De sperziebonen zijn na het koken dusdanig zacht en bijna onherkenbaar dat ze er wel in gaan.

Surinaamse Roti Kip Masala

Surinaamse Roti Kip Masala

Dit recept is voor ongeveer 4 personen.

Ingredients

  • 8 stukken kippendijfilet (met of zonder bot, wat je zelf lekker vind)
  • 2 grote uien
  • 3 knoflook
  • 4 etl Surinaamse masala (verkrijgbaar bij de Toko)
  • 1 tl komijn
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 500 gr (voor gesneden) grote krieltjes
  • 400 gr gebroken sperziebonen (diepvries)
  • 70 gr tomatenpuree
  • Roti pannenkoeken
  • Zout & peper
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Verhit olie in een wok of hapjespan. Indien je kan aanbraden in je slowcooker verhit dan de olie in de slowcooker.
  3. Bak de kippendij stukken tot ze lichtjes bruin zijn.
  4. Voeg de ui en de knoflook toe en bak even mee.
  5. Daarna voeg je de masalakruiden, komijn, tomatenpuree toe en verkruimel de bouillonblokjes.
  6. Laat de tomatenpuree even verzuren door hem mee te bakken.
  7. Voeg nu de aardappelen en de sperziebonen toe, mix alles goed door elkaar.
  8. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Wok/hapjespan + slowcooker: Doe alles in de slowcooker. Voeg een kopje water toe aan de wok/hapjespan en deglaceer de pan, voeg het vocht toe aan de slowcooker. Stel de slowcooker in op low voor minimaal 6 uur, hoe langer hoe beter.
  10. Slowcooker: Voeg een kopje water toe en stel de slowcooker in op low voor minimaal 6 uur, hoe langer hoe beter.
  11. Wok/hapjespan: voeg een kopje water toe en zet je het vuur laag, laat het voor minimaal 6 uur pruttelen, hoe langer hoe beter.
  12. Roer af en toe even in de pan zodat alles weer goed door elkaar is gemixt.
  13. Laat, als de saus nog te waterig is de deksel het laatste half uur de deksel van de pan zodat de saus wat indikt.

Notes

De kip moet na 6 uur wel gaar zijn, maar zoals ik al aangeef hoe langer hoe beter! De smaken zijn dan ook het lekkerst. Ik maak mijn Surinaamse roti altijd al in de ochtend, zodat het lekker de hele dag kan slowcooken.

Surinaamse Roti Kip Masala Surinaamse Roti Kip Masala

Eet smakelijk!

Andere Surinaamse recepten proberen? Bekijk ze hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

You Might Also Like