Italiaanse gekruide parelcouscous

Italiaanse gekruide parelcouscous

Deze zomervakantie bracht ik voor het eerst enkele weken door in het prachtige Italië, en wat een fantastische ervaring was dat! Het was niet alleen het heerlijke eten dat indruk op me maakte, maar ook de gastvrije mensen en de adembenemende omgeving. Mijn reis heeft me ongelooflijk geïnspireerd en ik ben met talloze nieuwe receptideeën teruggekomen. Daarom is mijn allereerste recept na mijn Italiaanse avontuur natuurlijk Italiaans geïnspireerd 😉

Een van de opvallende dingen die me in Italië is opgevallen, is dat in de meeste pastagerechten helemaal geen vlees wordt gebruikt. Wat wij vaak als ‘Italiaans’ beschouwen, blijkt in werkelijkheid niet zo Italiaans te zijn als we denken. Hoewel ik hier al wel van op de hoogte was, was het een eyeopener om het met eigen ogen te zien. Italianen hebben zeker een voorliefde voor vlees, maar dat komt meestal tot uiting in de ‘secondi’, de hoofdgerechten.

Daarom presenteer ik je vandaag dit vleesloze recept: Italiaanse gekruide parelcouscous, geserveerd met zelfgemaakt knoflookbrood. Deze Italiaanse saus is eigenlijk net zo geschikt voor pasta, maar ik heb ervoor gekozen om parelcouscous te gebruiken.

Parelcouscous heeft van nature een milde smaak, waardoor het uitstekend in staat is om de smaken van andere ingrediënten en sauzen op te nemen. In dit gerecht fungeert de parelcouscous als een soort ‘smaakspons’, wat resulteert in een heerlijke smaakexplosie! Het verschilt van gewone couscous door zijn grotere, bolvormige korrels, terwijl gewone couscous uit veel kleinere korrels bestaat.

Het gerecht viel bij ons thuis bijzonder goed in de smaak. Vooral mijn dochter was dol op de wortels 😋 en miste het vlees in het gerecht totaal niet, mede dankzij het knoflookbrood dat ik erbij serveerde. In Italië krijg je namelijk vaak knoflookbrood bij je maaltijd. Als liefhebber van knoflook(brood) kon ik mijn geluk niet op.

Het recept voor het knoflookbrood vind je hier.

Italiaanse gekruide parelcouscous

Italiaanse gekruide parelcouscous

Dit recept is gebaseerd op 2 personen.

Ingredients

  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 1 winterpeen
  • 3 tl Italiaanse kruiden
  • 150 gram parelcouscous
  • Verse Peterselie (garnering)
  • Parmigiano reggiano vlokken
  • 1 blik tomatenblokjes met kruiden
  • 350 ml groentebouillon
  • Olijfolie

Instructions

  • Schil de winterpeen en snij in kwart maantjes. Snipper de ui en pers of snij de knoflook.
  • Bereid de groentebouillon. Hak de peterselie.
  • Verhit in een hapjespan of wok één eetl olijfolie. Bak hierin de ui en winterpeen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de knoflook en de Italiaanse kruiden toe en bak even mee.
  • Schenk de groentebouillon en de tomatenblokjes erbij en laat de saus 6 minuutjes koken.
  • Meng de parelcouscous door de saus en kook voor 10 minuten. Laat de saus doorkoken tot je de saus dik genoeg vind.
  • Verdeel de Italiaanse gekruide parelcouscous over de borden. Garneer met de Parmigiano reggiano vlokken en de gehakte peterselie.
  • Serveer met knoflookbrood (recept binnenkort!).

Notes

Heb je toch liever vlees erbij? 🥩 Dan kan je nog een een stuk vlees naar keuze er naast bakken.

Italiaanse gekruide parelcouscous Italiaanse gekruide parelcouscous

Deze mooie bordjes die ik gebruik voor dit gerecht kan je vinden in de webshop van James Cooke!

Buon appetito!

Op zoek naar andere Italiaanse gerechten? Kijk dan hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

You Might Also Like