Romige Kip-prei pastei

Romige Kippenpastei

Het is al een tijd geleden sinds ik voor het laatst een ovenschotel maakte. Romige Kip-prei pastei. Ik was eigenlijk vergeten dat dit recept in mijn kookboek stond. Toen ik het deze week weer klaarmaakte, vroeg ik me af: waarom staat dit niet vaker op ons menu? Dit gerecht, Romige Kip-prei pastei, is niet alleen prachtig om te zien, maar smaakt ook voortreffelijk! De combinatie van sappige kip en een scala aan groenten zoals prei, wortel en champignons, vermengd met kruidenroomkaas, verse tijm en bedekt met een heerlijk knapperig korstje, is verrukkelijk.

Pastei is een gerecht dat bestaat uit een vulling van vlees, vis, groenten of een combinatie daarvan, omhuld door een deegkorst en meestal gebakken in de oven. Het is een gerecht dat wereldwijd in verschillende culturen voorkomt, waarbij de ingrediënten en bereidingswijzen sterk kunnen variëren.

Pasteien zijn er in vele vormen en maten. Ze kunnen klein zijn als individuele porties of groot als een hele schotel om te delen. Voor dit gerecht heb ik een ronde ovenschaal gebruikt, dat staat toch fantastisch! Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken die je bij de hand hebt.

Nu ik me weer herinnerde hoe fantastisch dit recept is, ga ik het zeker vaker maken. Het is gewoon een geweldige mix van eenvoudig te bereiden, mooi om naar te kijken en heerlijk om te eten.

Romige Kip-prei pastei

Romige Kip-prei pastei

Dit recept is gebasseerd op 4 personen.

Ingredients

  • 500 gram kipfilet
  • 4 sjalotten
  • 1 knoflook
  • 4 bosui
  • 2 prei
  • 2 winterpeen
  • 4 theelepels (verse) tijm
  • Bloem
  • Mosterd
  • 100 gram kruidenroomkaas
  • Bladpeterselie
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 5 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • Zout/peper

Instructions

  • Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht).
  • Snijd de prei in halve ringen en de wortel in kwartjes. Snipper de sjalotten, pers de knoflook en snij de bosui in ringen. Snijd de kip in kleine blokjes.
  • Verhit 30 gram roomboter in een hapjespan of wok. Bak hierin de kip bruin & gaar.
  • Voeg vervolgens de sjalotjes en de knoflook toe en bak even mee. Bak daarna de prei, wortel en tijm mee voor ongeveer 6 minuten.
  • Bestrooi het geheel met 2 eetl bloem, roer goed door en voeg daarna de roomkaas, mosterd en peterselie toe. Roer goed door elkaar.
  • Haal ondertussen de bladerdeeg vellen uit de diepvries om ze te laten ontdooien.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetl olijfolie + 1 eetl roomboter, bak hierin de kastanjechampignons.
  • Meng de kastanjechampignons door het kip-groentemengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Klop het ei los en besmeer de randen van de ovenschaal met het ei.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal. Bedek met de bladerdeeg vellen. Snij de randen ervanaf zodat het mooi rond wordt. Het is even puzzelen hoe je ze het beste krijgt.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk het bladerdeeg met het ei, zo krijg je een mooie Goude korst.
  • Bak de pastei voor 30 minuten in de oven.

Notes

  • Voor de tijm kan je gewoon gedroogde tijm gebruiken. Ik gebruik verse tijm.
  • Tegenwoordig bestaan er ook kant en klare bladerdeeg vellen, ook die kan je gebruiken ipv diepvries.

Romige Kip-prei pastei Romige Kip-prei pastei

Eet smakelijk!

Op zoek naar andere ovenschotels? Kijk dan hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

You Might Also Like