Shakshuka Met Gehakt
Vroeger at ik niet zo veel verschillende dingen, maar toen mijn dochter werd geboren, besefte ik hoe belangrijk het is om gezond te eten. Ik wilde ons eetpatroon verbeteren, dus ging ik op zoek naar lekkere en gezonde recepten. Ik ontdekte al snel dat gezond koken niet zo moeilijk is als ik dacht. Door bepaalde groenten te combineren met andere ingrediënten, kon ik smakelijke maaltijden op tafel zetten.
Een van mijn favoriete ontdekkingen was Shakshuka Met Gehakt. Dit gerecht zit vol met groenten en smaakt echt lekker! Het liet me zien dat gezond eten niet alleen belangrijk is, maar ook plezierig kan zijn. De mix van groenten en hartig gehakt zorgt voor een smakelijk geheel dat zowel voedzaam als lekker is.
Shakshuka is een heerlijk en populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keukens. Het gerecht bestaat meestal uit gepocheerde eieren in een smaakvolle tomatensaus, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Hoewel de exacte samenstelling kan variëren, omvat Shakshuka doorgaans ingrediënten zoals tomaten, paprika, uien, knoflook, en verschillende kruiden zoals komijn, paprika en cayennepeper.
Shakshuka is eenvoudig te bereiden, hartig van smaak en veelzijdigheid. Het wordt vaak geserveerd met vers brood, zoals pita of ciabatta, om de saus mee op te dippen. Hoewel Shakshuka traditioneel een vegetarisch gerecht is, voeg ik in dit geval gehakt toe om net dat extra vleugje smaak te geven.
Shakshuka Met Gehakt
Dit recept is voor 4 personen.
Ingredients
- 1 ui
- 2 knoflook
- 1 rode paprika
- 4 pruimtomaten
- Verse krulpeterselie (6 takjes)
- 4 eieren
- 200 gr witte bonen in tomatensaus
- 1 groetenbouillonblokje
- Geraspte kaas (belegen)
- 1 tl paprika, komijn, cayennepeper poeder
- 2x 140 gr tomatenpuree
- 300 gram rundergehakt
- 3 tl shoarma kruiden
Instructions
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Snij de paprika en tomaten in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn.
- Verhit 1 eetl olijfolie in een hapjespan en fruit daarin de ui en knoflook.
- Voeg het gehakt toe en bestrooi het met de shoarma kruiden, bak dit tot het gehakt gaar is.
- Voeg de paprika, tomaten, tomatenpuree, witte bonen, de kruiden en de helft van de peterselie toe. Roer alles goed door elkaar.
- Schenk 120 ml water bij het mengsel en verkruimel het groentebouillon blokje boven de pan.
- Breng al roeren aan de kook en laat voor 5 minuten zachtjes koken met deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper.
- Zet het vuur lager. Maak vervolgens een kuiltje in het mengsel en breek een ei erin. Doe dit voor alle vier de eieren.
- Bestrooi elk ei met zout en peper en verdeel de kaas over het geheel.
- Dek de pan af en laar de eieren voor ongeveer 10 minuten stollen (hou het in de gaten, als het langer moet, dan langer.)
- Als de eieren goed gestold zijn haal de deksel van de pan en laat het nog voor 5 minuten het overtollig vocht verdampen.
Notes
Liever vegetarisch? 🌱 Laat het gehakt van weg of voeg vegetarisch gehakt toe.
Wil je het pittiger? Voeg dan bij het fruiten van de ui en knoflook een rode peper toe 🌶
Echt een heerlijk! recept!! Niet helemaal koolhydraat arm verantwoord, maar dat heb ik er wel voor over! 😅
Hoi Ingrid! Ik ben blij dat je ervan genoten hebt 😄 Wel jammer dat je het niet ervaart als koolhydraat arm, want er zitten echt niet veel koolhydraten in (6gr per 100gr)! Moet je wel het broodje weg laten natuurlijk 😉
Hey, dank voor je uitleg… Ik dacht vanwege de witte bonen in tomatensaus… Ik laat uiteraard ’t brood weg😅
Kan ik er nog meer van genieten, dus.. Super!!