Ghanese Pindakaaskip
Dit recept komt rechtstreeks van mijn moeder, ooit gevonden in de krant en het is echt een pareltje: Ghanese Pindakaaskip. Het is een smakelijk stoofgerecht met kip, pindakaas en groenten. Mijn moeder maakt dit al zo lang als ik me kan herinneren, en het is zo’n gerecht waarbij je gewoon moet aanschuiven als ze het maakt.
Onlangs heb ik de Ghanese Pindakaaskip voor het eerst zelf geprobeerd te maken. Ik was altijd een beetje huiverig omdat ik dacht dat het nooit zo lekker zou zijn als wanneer zij het maakt, en het kost ook wel wat tijd om te bereiden! Maar ik dacht bij mezelf, waarom niet? Er kan niet veel misgaan. En tot mijn grote verrassing was het resultaat geweldig! Dus ik moet dit recept echt met jullie delen.
Dit gerecht is geliefd vanwege zijn rijke smaak en smeuïge textuur. De pindakaas voegt niet alleen een heerlijke nootachtige smaak toe, maar dient ook als een natuurlijke verdikkingsmiddel voor de saus, waardoor het gerecht een zijdezachte consistentie krijgt.
Hoewel het wat tijd kan kosten om te bereiden vanwege het stoven van de kip en het langzaam laten sudderen van de saus, is het resultaat absoluut de moeite waard.
Ghanese Pindakaaskip
Ingredients
- 4 (grote)kippenbouten
- 10 waspeentjes
- 2 rode paprika
- 2 uien
- 2 knoflook
- 2 tomaten
- 1 blik tomatenblokjes
- 125 gram taugé
- 175 gram pindakaas
- 1 bier blikje (0.0 Heineken)
- 2 tl Sambal (eventueel meer, naar keuze)
- 5 el Ketjap Manis
- 2 kippenbouillonblokjes
- Basmati rijst
- Zout & peper
- Roomboter
Instructions
- Snipper de ui & knoflook. Snij de paprika's en tomaten en worteltjes in blokjes.
- Ontvel de kippenbouten. Verhit 50 gram roomboter in een grote braadpan. Braad hierin de kippenbouten.
- Voeg vervolgens de worteltjes, ui, knoflook, taugé en het blikje bier toe.
- Doe de deksel op de pan en laat voor 10 minuten stoven.
- Voeg daarna de tomaten, paprika, sambal, tomatenblokjes, ketjap en zout & peper toe. Probeer het een beetje door elkaar te roeren.
- Laat vervolgens voor een paar uur, met deksel op de pan op laag vuur stoven, totdat je de botjes er zo uit kan halen.
- Kook ondertussen de Basmati rijst zoals op de verpakking.
- Verwijder alle botjes uit de stoof. Meng de pindakaas erdoor heen. Proef of het goed op smaak is, voeg anders nog wat zout/peper toe.
- Ik laat het vervolgens nog een half uurtje (of langer) op laag vuur staan zodat alle smaken goed in de kip trekken.
Notes
Wil je het niet pittig? 🌶 Laat de sambal dan weg.
Eet smakelijk!