Grieks Stoofvlees Met Orzo
Ik ben gek op stoofvlees! Het is voor mij een van de beste redenen om uit te kijken naar de herfst. Zodra de bladeren gaan vallen en de dagen korter worden, weet ik dat het weer tijd is voor warme stoofpotten en gerechten vol smaak. Dit seizoen ben ik van plan om extra veel stoofvleesrecepten uit te proberen en nieuwe combinaties te ontdekken. Natuurlijk is de klassieker – hachee met aardappelpuree of frietjes – altijd goed, maar er zijn zoveel andere variaties die minstens zo lekker zijn.
Zo kwam ik dit keer op het idee om Grieks Stoofvlees Met Orzo te maken. De orzo, een soort Griekse pasta die lijkt op rijst, geeft het gerecht een bijzondere twist. Het is een perfecte match met het superzachte vlees, dat heerlijk mals wordt door het langzame garen. Maar wat dit gerecht écht speciaal maakt, zijn de typische Griekse kruiden en specerijen die je gebruikt, zoals kaneel, kruidnagel, en laurierblad. Deze kruiden geven het stoofvlees een diepe, warme smaak die je meteen aan de Middellandse Zee doet denken.
Als finishing touch rasp ik er een beetje Parmezaanse kaas over het Grieks Stoofvlees Met Orzo. Het klinkt misschien gek, maar de kaas smelt eroverheen en geeft het gerecht een extra hartige, volle smaak.
De truc bij stoofvlees is om het vlees rustig en lang te laten sudderen. Op die manier wordt het boterzacht, en kunnen alle smaken goed intrekken. Het resultaat is een geurige stoofpot vol smaak die precies past bij het knusse gevoel van de herfst.
Grieks Stoofvlees Met Orzo
Dit recept is voor 4 personen
Ingredients
- 500 gr runderriblappen
- 2 uien
- 2 knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl kaneel
- 250 ml rode wijn
- 200 gr orzo
- 400 ml runderfond
- Parmigiano Reggiano
- Zout/peper
- Olijfolie
Instructions
- Snij de runderriblappen in stukken, bestrooi met zout & peper.
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Schil de winterpeen en snij in halve of kwart maantjes. Snij de bleekselderij.
- Verhit een el olijfolie in een stoofpan. Bak de runderrib stukken hierin aan.
- Voeg de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij toe en bak even mee.
- Bak de tomatenpuree mee en voeg daarna de kruidnagel, kaneel en laurier toe.
- Blus af met de rode wijn, de runderfond en roer alles goed door elkaar.
- Laat dit vervolgens minimaal 6 uur stoven. Hoe langer hoe zachter het vlees!
- Voeg de laatste 20 minuten de orzo toe en laar dit zachtjes meestoven totdat de orzo al het vocht heeft opgenomen.
- Serveer met geraspte Parmigiano Reggiano.
Eet smakelijk!
Alle stoofvlees recepten vind je hier.