Indonesische Rendang

Indonesische Rendang

Tijdens onze vakantie in Bali, alweer een jaar geleden, was er één gerecht dat ik maar niet uit mijn hoofd kreeg: Indonesische Rendang. Een rijke, kruidige stoofschotel. Sindsdien wilde ik het thuis maken, maar het kwam er steeds niet van. Tot ik laatst mijn recepten lade opruimde en een oud recept vond. Een oud-collega had het jaren geleden aan mij gegeven. Haar man is Indonesisch, en dit recept komt uit zijn familie. Hoe kon ik dat vergeten? Ik herinnerde me meteen hoe heerlijk ik het vond en besloot het opnieuw te maken.

Indonesische Rendang is echt een beroemd iconisch gerecht in Indonesië. Overal waar je gaat, kom je het tegen. Elke familie maakt het weer op zijn eigen manier, maar de belangrijkste ingrediënten blijven hetzelfde: mals rundvlees, romige kokosmelk en veel heerlijke kruiden. Het geheim? Het gerecht moet langzaam gestoofd worden, zodat alle smaken goed in het vlees trekken.
Rendang heeft een rijke, diepe smaak die zowel pittig als aromatisch is. De kokosmelk maakt het romig en een beetje zoet, wat goed samengaat met de kruidige smaken van gember, laos en citroengras.

Normaal eet je Rendang met rijst, maar je kunt er ook mee variëren. Heb je bijvoorbeeld nog wat Rendang over? Doe het de volgende dag op een knapperig pistoletje! Perfect als lunch of gewoon eens iets anders. Of je het nu met rijst of op een broodje eet, het blijft een fantastisch gerecht.

Indonesische Rendang

Indonesische Rendang

Ingredients

  • 1 kg runderriblappen
  • 500 ml kokosmelk
  • 6 sjalotten
  • 2 tl gemberpasta
  • 4 salam blaadjes (of 4 laurier)
  • 1 steel sereh (citroengras)
  • 2 tl laos
  • 3 knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zout
  • 2 kemiri noten
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el bruine suiker
  • ½ runderbouillonblokje
  • 200 ml water
  • Zonnebloemolie

Instructions

  1. Snij de runderriblappen in stukken, zet opzij.
  2. Doe de kemiri noten, sjalotjes, knoflook, laos, kurkuma, zout, sambal, bruine suiker en 1 el zonnebloemolie in een hakmolen (of keukenmachine). Laat de hakmolen alles zo fijn mogelijk maken. Dit is je boemboe.
  3. Verhit 2 el zonnebloemolie in een grote braadpan. Braad hierin het rundvlees aan, bestrooi met zout & peper.
  4. Als het vlees mooi bruin is aan alle kanten kan je de boemboe meebakken voor een aantal minuten.
  5. Schenk de kokosmelk erbij (vergeet niet te schudden!), de salam (of laurier), het water en het runderbouillonblokje. Meng even door.
  6. Knak de sereh stengel (citroengras) en voeg deze toe.
  7. Laat voor minimaal 7 uur op laag vuur stoven, met deksel op de pan. Hoe langer hoe beter! Roer af en toe.
  8. Laat het laatste uur de deksel van de pan, zodat de saus goed kan indikken.
  9. Proef of je de smaak lekker vind, voeg anders nog 1 á 2 el bruine suiker toe.
  10. Serveer met rijst.

Notes

  • Geen hakmolen of keukenmachine? Sla de kemiri noten dan zo klein mogelijk stuk, snipper de sjalotjes en knoflook en voeg alle kruiden toe en meng goed door elkaar.
  • Hoe langer je de Rendang laat stoven, hoe beter! Ik maak de rendang altijd al vroeg in de ochtend, zodat hij tegen etens tijd heerlijk is! Of je kan hem zelfs een dag van te voren maken.
  • Kemiri noten kan je vinden bij de AH of bij een toko.

Selamat Makan!

Indonesische Rendang Indonesische Rendang

Op zoek naar andere Indonesische gerechten? Kijk dan hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

You Might Also Like