Surinaamse Bami

Surinaamse Bami

Surinaamse bami staat vaak bij ons op tafel, sinds mijn vriend me heeft laten kennismaken met de heerlijkheden van de Surinaamse keuken: van roti tot Surinaamse broodjes, nasi en natuurlijk bami! Dit gerecht is absoluut een must op mijn blog.

Aangezien er geen direct Surinaams eethuis bij ons in de buurt is, ben ik het zelf gaan maken. Het recept voor Surinaamse bami met sperziebonen vond ik op de website van Francesca Kookt, waar ik vervolgens mijn eigen draai aan heb gegeven.

Om wat extra groente binnen te krijgen, voeg ik gewone sperziebonen toe, ook al ben ik er normaal niet dol op. Voor de spaghetti kies ik altijd de dunste variant, Nr 11 van De Cecco.. Naast de gebruikelijke 5 spices poeder, voeg ik ook Kentjur toe. Dit kruid wordt veel gebruikt in Surinaamse en Indonesische gerechten. Nadat ik het voor mijn recept van Surinaamse Ketjap kip broodjes had gebruikt en het zo lekker vond, besloot ik het ook aan mijn bami toe te voegen.

Ook mijn dochter vind dit lekker! Maar ze is niet altijd even enthousiast als ze de sperzieboontjes op haar bord ziet!
De bami krijgt twee duimen 👍🏻👍🏻, de sperziebonen niet. 😆

Surinaamse Bami

Surinaamse Bami

Dit gerecht is gebaseerd op 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram (dunne) spaghetti
  • 4 Maggi blokjes
  • 1 Ui
  • 2 stuk(s) knoflook
  • 400 gram kippendijen
  • 4 takjes verse selderij
  • 2 tl 5 spices poeder
  • 2 tl Kentjur poeder (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 tl gemberpasta
  • 6 el zoute ketjap
  • 4 el zoete ketjap
  • Zonnebloemolie
  • Zwarte peper
  • 1 pot Sperziebonen (hoeveelheid naar wens)

Bereidingswijze

  • Breng een ruime pan met water aan de kook voor de spaghetti. Voeg 3 blokjes maggi toe aan het water. Kook de spaghetti.
  • Snipper de ui en pers de knoflook. Haal de blaadjes selderij van de takjes en hak ze fijn.
  • Snij de kippendijen in blokjes.
  • Giet de spaghetti af en schep terug in de pan. Voeg 1 el zonnebloemolie, 1 el zoute ketjap en 1 el zoete ketjap toe aan de spaghetti en roer goed door zodat alles gemengd is.
  • Fruit de ui en knoflook.
  • Voeg 1 maggi blokje, zwarte peper, de kentjur, 5 spices poeder, de gember en een scheutje water toe. Bak dit nog even tot het een papje wordt.
  • Voeg de kippendijen toe en bak op hoog vuur bruin en gaar.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even mee tot deze bruin kleurt.
  • Zet het vuur laag en voeg 4 el zoute ketjap en 2 el zoete ketjap toe, voeg daarna de spaghetti toe.
  • Laat dit alles nog even door warmen. Proef of je de smaak goed vind. Voeg anders nog meer zoute of zoete ketjap toe, net wat je lekker vindt.
  • Roer de selderij op het laatst door het gerecht.

Surinaamse Bami Surinaamse Bami

Op zoek naar andere Surinaamse gerechten? Kijk dan hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

Heb jij hem gemaakt? Of ideeën of opmerkingen? Laat het me weten via de comments!

You Might Also Like