Surinaamse Nasi

Net als Surinaamse Bami, vinden wij Surinaamse Nasi ook heel erg lekker! Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog nooit gemaakt gemaakt had, maar in principe is het recept voor Surinaamse Nasi bijna gelijk aan Surinaamse Bami. In mijn Surinaamse Bami recept gebruik ik geen trassi, voor dit recept wel en ik vind het toch wel een toevoeging.

Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die wordt gemaakt door zout en garnalen te mengen en vervolgens het mengsel enkele weken te laten fermenteren voordat het wordt gedroogd en verpakt. Klinkt niet echt lekker he, maar het geeft een ontzettende rijke smaak aan gerechten. Trassi kan zowel in vaste als in vloeibare vorm worden gekocht en wordt vaak verkocht in kleine blokjes of potjes. Ik gebruik de vloeibare versie voor dit gerecht.

Surinaamse Nasi

Surinaamse Nasi

Dit recept is gebaseerd op 4 personen.

Ingrediënten

  • 300 gram basmati rijst
  • 350 gram kippendijen
  • 2 Uien
  • 1 tomaat
  • 4 knoflook
  • 2 tl gemberpasta
  • 1 tl five spices kruiden
  • 1 Maggi bouillon blokje
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 1 el tomatenpuree
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el ketjap asin
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl trassi
  • 150 gram diepvries doperwten
  • 3 selderij takjes
  • Zwarte peper
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Breng ruim water aan de kook en kook de basmati rijst volgens de verpakking. Zorg ervoor dat de basmati rijst helemaal is afgekoeld voor je het gebruikt! Kook deze dus eerder dan dat je begint met koken.
  • Snipper de ui en de knoflook. Snij de kippendijen in kleine blokjes. Hak de selderij fijn.
  • Verhit 1 el zonnebloemolie in een wok of hapjes pan. Fruit hierin de ui, knoflook, sambal en de gemberpasta.
  • Bak de tomaten even mee, voeg daarna de trassi, tomatenpuree, het maggiblokje (verkruimelen), de five spices kruiden, zwarte peper en bruine suiker toe en bak even mee.
  • Voeg nu de kip toe en bak tot deze gaar is. Als de kip gaar is kan je de doperwten even mee bakken.
  • Schenk nu de ketjap manis, ketjap asin erdoor en voeg de selderij toe.
  • Voeg beetje voor beetje de rijst toe, schep goed om tot je het wit van de rijst nergens meer ziet.
  • Verdeel de Surinaamse Nasi over de borden.

Opmerkingen

Liever vegetarisch? 🌱 Gebruik dan vegetarische kipstukjes.

Surinaamse Nasi Surinaamse Nasi

Eet smakelijk!

Andere Surinaamse recepten proberen? Bekijk ze hier.

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

Heb jij hem gemaakt? Of ideeën of opmerkingen? Laat het me weten via de comments!

You Might Also Like