Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt

Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt

Naast onze liefde voor pasta, rijst en andere internationale gerechten, houden we hier thuis ook van de klassieke Hollandse pot! Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat aardappelen niet mijn favoriet zijn, probeer ik toch minimaal één keer per week een typisch Hollands gerecht op tafel te zetten. En als ik mag kiezen, dan is hutspot absoluut een van mijn favorieten.

Vroeger aten we hutspot op de traditionele manier: simpel gestampt met een stukje vlees en een flinke scheut jus. Lekker en vertrouwd. Maar alles veranderde toen mijn moeder een bijzonder recept ontdekte in een oude krant. Sindsdien maken we regelmatig deze vernieuwde versie: hutspot ovenschotel met (pittig) gehakt. Dit gerecht geeft een verrassende twist aan de klassieke hutspot en is een echte smaakbom. Het begint met een laag romige stamppot, daarop gekruid gehakt dat op smaak is gebracht met ketjap, sambal, en een vleugje kruiden. Tot slot maak je het af met een flinke laag geraspte oude kaas die heerlijk smelt en krokant wordt in de oven.

Het mooie van dit gerecht is dat je het zo pittig kunt maken als je zelf wilt. Voor een kindvriendelijke variant laat ik de sambal achterwege of voeg ik slechts een klein beetje toe. Het resultaat is altijd een hartverwarmende ovenschotel die perfect past bij koude dagen of momenten waarop je behoefte hebt aan echt comfort food.

Deze hutspot ovenschotel combineert het beste van de Hollandse keuken met een verrassende twist, en dat maakt hem favoriet bij jong en oud!

Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt

Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt

Recept voor 4 personen

Ingredients

  • 1 kg hutspot
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 300 gr rundergehakt
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 el Ketjap asin
  • 2 tl Sambal oelek
  • 1 zakje geraspte oude kaas
  • Zout & peper

Instructions

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Doe de hutspot in een snelkookpan. Voeg de laurierblaadjes, wat peper en zout en een kop water toe. Kook gaar. (Ik gebruik een snelkookpan (15 min), om de smaken goed te behouden en zodat het sneller klaar is. Je kan het ook gewoon koken, maar de kruiden zijn belangrijk!)
  3. Kook ondertussen de aardappelen gaar.
  4. Rul het gehakt en voeg halverwege een scheut ketjap asin en de sambal toe. (Ik gebruik meestal één kleine theelepel sambal, zodat het niet te pittig is) Bak dit tot het vocht van de ketjap verdampt is. Als het klaar is zet je het vuur uit.
  5. Giet de aardappelen en de hutspot af. Laat even uitstomen.
  6. Stamp de aardappelen door de hutspot. Vergeet niet de laurierblaadjes uit de hutspot te halen.
  7. Meng het gehakt door de hutspotstamppot.
  8. Verdeel dit over een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.
  9. Zet de ovenschaal in de oven voor 25 minuten. Of tot de kaas een knapperige korst heeft. Je kan hem er ook eerder uithalen als je liever hebt dat de kaas was zachter is.

Notes

Liever vegetarisch? 🌱 Gebruik dan vega gehakt.

Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt Hutspot Schotel Met Pittig Gehakt

Wil je meer ovenschotels? Kijk dan hier

Eet smakelijk!

NIEUWE RECEPTEN ONTVANGEN?

Meld je dan gratis aan & ontvang een melding in je mailbox.

You Might Also Like